НОВОБУДОВИ У ЛУЦЬКУ: ЯК НЕ «ПОТОНУТИ» У ВИРІ ПРОПОЗИЦІЙ*

2017-08-15

Хоча в Україні й надалі триває економічна криза, але потреба в поліпшенні житлових умов не відміняється. Сьогодні українці переключилися з покупок житла на вторинному ринку на новобудови.

Причина в ціні: у першому кварталі господарі б/в житла навідріз відмовлялися (багато хто відмовляється і досі) «відв'язати» вартість своїх квартир від курсу долара. Більшість же будівельних компаній прив'язали свої цінни до гривні і в січні-квітні їх практично не змінювали.

Звичайно, слід брати до уваги те, що криза в Україні підвищує ризик недобудов нових об'єктів. Згідно зі статистикою з початку року в нашій країні вже припинили близько 80 будівництв - як комерційних, так і житлових. І хоча при нинішній ситуації в країні цілком і повністю убезпечити свої інвестиції в новобудови не під силу жодному українцеві,але за умови дотримання певних правил вибору забудовника, можна мінімізувати свої ризики бути обдуреним і отримати своє новоомріяне житло в обумовлені терміни.

На що саме варто звертати увагу тим, хто планує придбати житло у новобудові, з’ясовувало Інформаційне агентство Волинські Новини.

Перш за все, варто ознайомитися з історією забудовника, з’ясувати, скільки років він працює на ринку нерухомості, чим він займався раніше, чи це просто люди з капіталом вирішили побудувати багатоповерхівку, створюючи амбіційний «пілотний проект», не маючи жодного досвіду.

Від вибору забудовника залежить якість майбутньої квартири, її планування, терміни будівництва і чистота угоди. Найпростіше, що ви можете зробити – це звернутись до інтернету - джерел: почитати відгуки на форумах про забудовників, поцікавитись наскільки вчасно він здає об’єкти і наскільки вони задовільняють покупців, чи немає за ним проблемних об’єктів і т.д.

Так, експерти радять довіряти компаніям, які працюють на ринку багато років і не мають зараз недобудов або заморожених об'єктів і не рекомендують вкладатися у будівництво житлового будинку, який є першим проектом у забудовника.

Зверніть увагу, як забудовник вів себе під час кризи. «Якщо компанія продовжувала будувати в 2008-2010 рр., значить, вміє долати труднощі, а якщо не здали в цей час жодного об'єкта - 50 % ймовірності, що і нинішній будинок не буде зданий вчасно», - попереджає голова громадської організації «Громадський контроль будівництва» Олександра Тимашова.

Далі слід попросити у забудовника показати дозвільну документацію:

1. Наявність діючої ліцензії аж до заявленої дати здачі житлового комплексу;

2. Наявність проектної документації на об'єкт ( відповідність проекту містобудівним умовам та обмеженням забудови земельної ділянки, наявність сертифікату у проектній організації тощо);

3. Наявність зареєстрованої Декларації на початок будівельних робіт (перевірте терміни документів) чи дозволу на виконання будівельних робіт;

4. Наявність документів на землю (право власності, договір оренди, інвестиційний договір тощо).

«Перевіряйте терміни документів! І якщо все гаразд, то документи покажуть одразу, а якщо є проблеми, то почнуть посилатися на те, що папери перебувають у людини, якої немає в офісі або на те, що саме в цей час вони проходять остаточне узгодження», - зауважує Олександра Тимашова.

З її слів, у процесі вибору новобудови, також варто звернути увагу на схему залучення коштів фізичних осіб - якщо через участь у Фонді фінансування будівництва (ФФБ) або через купівлю цільових облігацій, або шляхом підписання договору купівлі – продажу майнових прав – то це законно. Решта схем суперечать законодавству і, швидше за все, це супроводжуватиметься неприємностями - аж до втрати грошей.

Так, наприклад, у Львові покупцям квартир пропонували стати асоційованими членами будівельного кооперативу ЖБК. Таке «асоційоване» членство у кооперативі у цьому випадку означає, що покупці не мають права голосу на зборах кооперативу. Всі рішення від імені кооперативу ухвалюють винятково повноправні члени кооперативу – його засновники, а єдиний вид діяльності в кооперативі, доступний для його асоційованих членів – це сплата так званих пайових внесків.

Як виявилося, кооператив не мав договорів із забудовником, тож у разі проблем його члени не змогли б нікому висунути претензії. До слова, у разі, якщо хтось із покупців захоче вийти з кооперативу, він як асоційований член повинен продати свою частку в кооперативі іншій особі (тобто привести в кооператив іншого інвестора замість себе). Інакше вже внесені гроші не повертаються.

Звертаючись у відділ продажів забудовник слід уточнити технічні подробиці: місцезнаходження та інфраструктура комплексу, з яких будматеріалів споруджується об’єкт та рівень здачі будинку.

При виборі новобудови потрібно уважно ставитися до матеріалів, з яких будують багатоповерхівку. Найкращим з них вважається червона цегла. Популярний нині газобетон (штучний камінь з рівномірно розподіленими по всьому об'єму сферичними закритими порами діаметром 1–3 міліметри), на думку фахівців, не є найкращим будівельним матеріалом для нашого регіону через особливості клімату. Попри те, що цей матеріал дешевший, червона керамічна цегла має над ним переваги (газобетон поглинає у себе більше вологи).

Окрім цього, доволі часто забудовники скуповують плити, що були у використанні, силікатну цеглу, що з часом набуває зеленого відтінку, якщо не пофарбована. А будинки побудовані за монолітно – каркасною технологією – це фактично модернізовані «радянські панелькі».

Рівень здачі будинку, який забудовник обіцяє під час реклами та розмови з клієнтом, повинен бути задокументований у договорі (матеріал, з якого виготовлені стіни, автономне опалення, металопластикові вікна, підведення домофонного зв’язку, телебачення, внутрішні роботи, зокрема, штукатурка стін та стяжка підлоги тощо), у протилежному випадку, покупець не зможе висунути претензій до забудовника, який обіцяв комфортабельне житло.

Експерти будівельної галуза стверджують, що, якщо забудовник обіцяє автономне опалення у будинку з газовими котлами, новобудова не може бути вищою за 9 поверхів. Якщо забудовник обіцяє спорудити будинок, оснащений підвалами, потрібно зауважити, що, відповідно до державних будівельних норм, наразі забороняється зводити будинки з підвалами (дозвіл на здачу в експлуатацію будинку за таким проектом не дадуть працівники ДСНС). Відтак, продавати підвали нині незаконно.

Також на увагу заслуговує і ціна метра квадратного житла.

Наразі, собівартість будівництва метра квадратного якісного житла становить в межах 10 тисяч гривень. Отже, якщо забудовник пропонує ціну 14500-15000 гривень за метр квадратний житла (залежно від рівня здачі будинку), така ціна є нормальною.

Менше 10 тисяч за метр квадратний площі можуть коштувати квартири у будинках, що були зведені раніше, до підвищення курсу валют. Якщо ж таку, на перший погляд, привабливу, ціну пропонують за житло у ще не спорудженій новобудові, варто звернути увагу на рівень здачі та якість робіт (якість вікон, дверей, наявність стяжок, електролічильників тощо).

На увагу заслуговує термін будівництва, те, як швидко будівлю звели або планують звести. Так, будівництво багатоповерхівки у луцьких забудовників триває приблизно 1,5 роки (із процесом здачі в експлуатацію). Якщо термінбудівництва триває півтора роки, будинок є сухим, у ньому немає грибку на стінах та, відповідно, мешканцям не потрібно вирішувати проблем, пов’язаних із вологістю приміщення, заселившись у квартиру.

Вважається, що будинок повинен простояти зиму, аби зміг належним чином просохнути бетон, стяжки, лише після цього мешканці можуть робити ремонт у помешканнях. Якщо ж будівництво завершується надто швидко (до прикладу, є забудовники, що обіцяють звести багатоповерхівку впродовж 8 місяців), це може призвести до зайвої вологи у будинку.

З іншого боку, якщо будинок простояв 5-6 років (як буває часом, коли не вдається продати квартири), варто замислитися над тим, чи справді забудовник зможе ввести його в експлуатацію.

Отже, придбати на первинному ринку житла квартиру вимагає у завбачливого покупця неабиякої обізнаності в найрізноманітніших аспектах щодо юридичної, технологічної та правової сторін питання. І перш ніж ставити підпис на договорі та віддавати забудовнику свої «кровно» зароблені гроші, слід все ретельно вивчити.

Так, журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини, проаналізувавши ринок новобудов у Луцьку та зваживши вищевикладені поради, прийшли до висновку, що ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536», ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» та ТзОВ «Житлобуд-2» - це забудовники перевірені часом, а далі – вибір за Вами!

Зв'язатися з менеджером
Наш менеджер зв’яжеться з Вами протягом 15 хв

Працюємо за програмою доступного кредитування житла єОселя на здані квартири за ставкою 3% на 20 років.